O czym jeszcze warto pamiętać, wybierając ekspres do kawy?

Nowoczesne ekspresy do kawy są wyposażone w szereg funkcji, które nie tylko usprawniają proces parzenia napoju, ale także zwiększają komfort użytkowania. Aby podjąć świadomą decyzję o zakupie ekspresu do kawy, ważne jest, aby wiedzieć o dostępnych dodatkowych funkcjach. Oto lista niektórych z najczęstszych funkcji występujących w ekspresach:

O czym jeszcze warto pamiętać, wybierając ekspres do kawy?
  • Podgrzewanie filiżanek - niektóre ekspresy do kawy posiadają płytkę do podgrzewania filiżanek, aby kawa zachowa swój smak przez dłuższy czas.
  • Regulacja wysokości wylotu kawy – za pomocą tego udogodnienia możesz przyrządzać różne rodzaje kawy w różnych rozmiarach, od espresso w mniejszych filiżankach po latte w wyższych szklankach, w zależności od preferencji.
  • Wyświetlacz LCD/LED – wysokiej klasy modele ekspresów do kawy są wyposażone w wyświetlacza, który ułatwia wybór i konfigurację funkcji. Dzięki temu cały proces jest prostszy, szybszy i przyjemniejszy.
  • Dozowanie ilości kawy i wody urządzenie ma możliwość samodzielnego obliczenia dokładnej ilości składników potrzebnych do zaparzenia filiżanki ulubionej kawy.
  • Thermoblock - dzięki tej innowacyjnej technologii kawa może być serwowana za każdym razem w optymalnej temperaturze.
  • Możliwość sterowania smartfonem – wiele modeli jest wyposażonych w dodatkowe udogodnienie jakim jest sterowania za pomocą smartfona. Pozwala sterować ekspresem i zaparzyć kawę bez konieczności przebywania tuż obok niego, umożliwiając tworzenie własnych przepisów baristycznych, a także uzyskiwanie przydatnych wskazówek dotyczących dbania o urządzenie.
  • Podwójna dysza do kawy – dzięki temu innowacyjnemu rozwiązaniu możesz zaparzyć dwie kawy jednocześnie. Choć najczęściej używany do czarnych kaw, istnieją również modele, które oferują funkcję jednoczesnego parzenia dwóch kaw mlecznych.
  • Filtr do wody –pomagają oczyścić wodę do zaparzania kawy, sprawiając, że jest ona delikatniejszy w smaku i bardziej aromatyczna.
  • Funkcja samoczyszczenia - zapewnia zawsze higieniczną czystość urządzenia. Oznacza to, że nie musisz się martwić o ręczne czyszczenie, ponieważ proces ten odbywa się automatycznie.
  • Funkcja podgrzania mleka - umożliwia podgrzewanie osobno mleka, aby przygotować na przykład gorące kakao.
  • Podświetlane filiżanki –zamontowane drobne diody LED, które ułatwiają przygotowanie kawy nawet w słabo oświetlonym otoczeniu.

Producenci oferują wiele innych przydatnych funkcji, takich jak spienianie mleka, przygotowywanie kawy i wybór mocy. Każdy producent opracował własne i unikalne technologie, aby proces parzenia kawy był wygodniejszy i wydajniejszy. Wymienione powyżej funkcje są opcjonalne i należy je wybrać w zależności od własnych potrzeb i preferencji.

259,00 zł
Dostępny 2-3 dni

 
217,99 zł 895,00 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 217,99 zł

Dostępny od ręki!

 
1864,04 zł
Dostępny 2-3 dni

 

Rozmiar i funkcjonalność

Przy zakupie nowego ekspresu do kawy rozmiar jest ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę. W zależności od wielkości Twojej kuchni lub blatu, możesz potrzebować mniejsze lub większe urządzenie.

Wcześniej omawialiśmy różne typy ekspresów do kawy w oparciu o ich rozmiar i funkcjonalności ,,Rodzaje ekspresów do kawy - zalety i wady’’. Zapraszamy do zapoznania się z tym wpisem, aby uzyskać więcej informacji na temat zalet i wad każdego typu dostępnych na rynku ekspresów.

Jakie są rodzaje kaw?

Kupując ekspres do kawy pamiętaj, że każdy z nich pozwoli Ci zaparzyć espresso. To klasyczny rodzaj kawy, który ma kremową warstwę pianki i jest podawany w małych filiżankach zgodnie z tradycyjną włoską recepturą z dokładnymi pomiarami. Ta metoda daje silnie aromatyczny napój, z różnorodnością smaków w zależności od rodzaju użytych ziaren. Espresso stanowi podstawę do przygotowywania różnych innych napojów kawowych, w tym:

  • Doopi - jest to podwójne espresso z większej ilości ziaren i podwojonej ilości wody.
  • Lungo – espresso z większą ilością wody i długo parzone.
  • Americano – espresso w dużym kubku oraz z większą ilością wody.
  • Long – espresso wlewane jest do gorącej wody.
  • Ristretto - espresso bardzo mocne i skoncentrowane z połową ilości wody.
  • Con panna - espresso tradycyjne, które jest udekorowane bitą śmietaną
  • Espresso macchiato – espresso z dodatkiem spienionego mleka
  • Appuccino – jest złożony z trzech części: espresso, mleka i delikatnej pianki
  • Latte – składa się z dużej ilości mleka i jednej porcji espresso. Podany w wysokiej i przezroczystej szklance.
  • Latte macchiato składa się z trzech warstw: mleko na dole szklanki, mleko wymieszane z espresso pośrodku, mleczna pianka u góry
  • Flat white - epodwójne espresso zalane gorącym mlekiem, ważne, aby góra był płaska, czyli bez pianki

Ta lista nie jest wyczerpująca, ale zawiera podstawowe rodzaje kawy. Odmiany i napoje specjalne są zbudowane z tych podstawowych typów.